Hogy Lendulj Át a Kezdeti Nehézségeken



A szülés utáni időszak minden újdonsült anyuka számára nehéz lehet és nem is mindig úgy alakul, ahogy azt előre elképzeltük. Nemcsak a testünk változik meg, hanem új érzésék fognak el minket, miközben minden a kisbabánk körül forog. Fontos azonban, hogy ezek az érzések teljesen normálisak és az anyaság részei.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tanácsot arra vonatkozóan, hogy mire számíthattok a szülés utáni időszakban, és hogyan lehet átlendülni a kezdeti nehézségeken.
  1. Testi változások: A szülés után időszakban testünknek időre van szüksége a gyógyuláshoz. Nem csak a szakemberek, de még nagyanyáink is azt javasolják, hogy az első hat hétben, a gyermekágyi időszakban kíméljük magunkat. A szakemberek általában azt javasolják, hogy várjunk legalább hat hetet, mielőtt ismét elkezdünk edzeni vagy kemény fizikai munkát végezni. Az első pár hétben a vérzés, a fájdalom, a szoptatási nehézségek és az alvászavarok a jellemzőek. Fontos, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire, és ne erőltessük a dolgokat.

  2. Hormonális változások: A szülés után az anyák hormonális változásokkal szembesülnek. Az ösztrogén és a progeszteron szintje csökken, ami hangulatingadozást okozhat. Fontos, hogy a párunkkal, barátainkkal vagy egészségügyi szakemberrel beszéljünk az érzéseinkről, és ne rejtsük el őket.

  3. Szoptatási nehézségek: Az első pár napban a tejtermelés beindulása és az első szoptatások nehézséget, fájdalmat okozhatnak. Előfordulhat, hogy a babádnak nehézségei vannak a szoptatás terén és ez fájdalmat okozhat. Ebben az esetben segíthet egy szoptatási tanácsadó vagy egészségügyi szakember.

  4. Az éjszakai ébrenlét: A babáknak még nem alakult ki a cirkadián ritmusuk, így nem tudják mi a nappal és éjszaka, ezért az első hetekben az éjszakai ébrenlét gyakori jelenség lehet. Ezért fontos tanács, hogy akkor aludj te is, mikor kisbabád alszik. A pihentető alvás elengedhetetlen az anya számára ahhoz, hogy feltöltődhessen.

  5. A támogató közösség: Az anyáknak szükségük van egy támogató közösségre. Olyan emberekkel vedd körbe magad, akik ez idő tájt támogatni tudnak mindenben.  Amellett, hogy fizikai támogatásra lehet szükség, az érzelmi és mentális egészség fontos szerepet játszik a felépülésben. A szülés utáni hangulatingadozások és a posztpartum depresszió gyakori jelenségek, és a támogatás és segítség kérésének fontosságát hangsúlyozzák az érintettek és szakemberek egyaránt. Az átlendülés folyamata természetesen minden nő számára egyedi, és időbe telik. Fontos, hogy ne feledjük, hogy nem vagyunk egyedül, és az orvosi szakemberek és terapeuták számos forrása áll rendelkezésre, hogy segítsenek a szülés utáni nehézségekkel küzdeni. A támogatás és az egészséges életmód mellett pedig az idő az egyik legjobb orvosság, amely lehetővé teszi a test és a lélek gyógyulását.


Forrás:

American College of Obstetricians and Gynecologists. (2018). The Fourth Trimester. Retrieved from https://www.acog.org/womens-health/faqs/the-fourth-trimester




Megjegyzések