PIHENTETŐ ÁLOM KÖNNYED ÖLTÖZÉKBEN - Azaz így öltöztesd fel babádat az éjszakai alváshoz!


Az öltöztetés talán az egyik legkönnyebbnek tűnő feladatok közé tartozik a kisgyermekes világban, de ez a vélekedés gyorsan megváltozhat, amikor először vágsz bele. Az alvásra való felkészítésnél számos tényezőt kell figyelembe venned, például, szükséges-e több takarót vagy sapkát adni rá, kell-e hálózsákot vagy pólyát használni, de ami még ennél is fontosabb, hogy hogyan biztosíthatjuk, hogy a gyermekünk mindig biztonságban legyen az alvása során. Mai cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig - maradj velünk! Kezdetben az újszülöttek körülbelül 14-18 órát töltenek alvással a nap folyamán, ezért rendkívül fontos, hogy a babád kényelmesen tudjon aludni. A rutinos szülők valószínűleg már könnyedén boldogulnak az esték folyamán, de ha még újdonsült szülő vagy, lehet jól jön pár tanács. Az alábbi 5 tanács remélem Neked is segít, hogy kisbabád kényelmesen és hosszan aludjon éjszaka.

  • Szobahőmérséklet A babák optimális alvó környezetéhez hozzá tartozik a megfelelő hőmérséklet (nagyjából 20-22°C). Ezenkívül általános szabály, hogy kisbabánkra egy réteggel több ruhát adunk. Így van ez az altatáskor is. Az egyik legnépszerűbb éjszakai öltözet kombináció a body, rugdalózó és hálózsák. A hidegebb évszakokban, különösen télen, érdemes vastagabb bodyt adni a babának. Mi a hálózsákra egy pici vékony takarót is terítettünk éjszakánként, viszont ez már túlmelegítette a kisfiamat, ezért a takarót elhagytuk rövid idő alatt. Nyári időszakban pedig elég egy könnyed kis bodyt rájuk adni, vagy egy pici trikót. 
  • Kiegészítők nélkül Az alváshoz nem ajánlott sapkát adni a kis fejükre. Az ilyen kiegészítők ugyanis nehezítik a kisgyermek hőleadását, amit részben a fejükön keresztül szabályoznak és a túlmelegedés növelheti a bölcsőhalál (SIDS) kockázatát. Ráadásul a sapka le is eshet alvás közben, és eltakarhatja a baba arcát, ami növeli a fulladás kockázatát.
  • Biztonság Az alvós ruházatnak biztonságosnak kell lennie. Ne használj olyan ruhát, amelynek laza részei vagy díszítései könnyen eltávolíthatók, mert ezek potenciális veszélyt jelenthetnek a babádra nézve. Ezenkívül ne legyen a kiságyban semmi felesleges holmi (párna, játék, extra takaró), nehogy magára húzza őket alvás közben. 
  • Kényelem mindenek felett A baba kiegészítők és termékek legfőbb célja, hogy szépek és vonzóak legyenek. Sok szülő nem tud ellenállni annak, hogy olyan dolgokat vegyenek, amiben aranyosak és bájosak lesznek az újszülött babájuk. Sajnos azonban ezek a divatos termékek nem mindig a legkényelmesebbek. Ha kisbabád ruhatárát szeretnéd feltölteni, akkor olyan darabokat válassz, amik könnyen fel- és levehetők, így megkönnyítheted a pelenkacserénél az öltöztetést is. Használj puha és kényelmes anyagokat, amelyek nem irritálják a bőrét. A legjobb, ha természetes anyagokból készült ruhát választasz, például pamutból vagy bambuszból.
  • Tapasztalat Fontos, hogy kísérletezz. Lehet, hogy egy kis időbe telik, mire ráérzel kisbabád alvásrendjére és igényeire, de hidd el, észre sem veszed és hamar elérkezik ez a pillanat.

 

Forrás:https://www.babycaremag.com/parenting/how-to-dress-a-baby-for-sleep/

https://gyerekszoba.hu/baba/kell-sapka-ujszulott-babara/

Megjegyzések