7 JEL, HOGY SZERET TÉGED - Azaz ismerd meg gyermeked szeretetnyelvét

Kisbabád feltétel nélkül szeret téged, még akkor is, ha ezt még nem képes kimondani.

Gyermeked szeretetnyelvének és fejlődési mérföldköveinek megértése segíthet felismerni az erre utaló jeleket. Amikor kisbabád az arcod bámulja, vagy sírni kezd ha kilépsz a szobából, non-verbálisan jelezni próbálja, hogy szeret téged. Gyermekeinknél ezek a kis apró jelek bizonyítják, hogy a legkisebb jelzés is erős kifejezése lehet érzelmeiknek.

Maradj velünk és nézd meg milyen aranyos, de mégis váratlan módon tudják kifejezni magukat.



Mikor kezdik kimutatni érzelmeiket a csecsemők?

A kötődés már azonnal születés után elkezdődik. Amikor kisbabád először sír és Te máris reagálnál rá, egy biztonságos kapcsolatot, kötődést építesz fel kettőtök között, mely az érzelmi egészség és a későbbi szeretetnyilvánítás alapja lesz.

Amikor még kisbabád nagyon fiatal, azzal mutatja ki az érzelmeit, hogy megnyugszik nálad. Ezt már a szülés után nem sokkal észreveheted, hogy amikor kézbe veszed, megnyugszik a karodban. (Azonban, ha nehézségeid vannak a nyugtatásával, ne aggódj, ez is normális! Minden baba más!) 2 hónapos korukra a legtöbb csecsemőt boldogság árasztja el, amikor meglát téged, és mosolyog, amikor hozzájuk szólsz. 4 hónapos korra a babád már magától is mosolyog, remélve, hogy felhívja magára a figyelmedet még ha kicsit messzebb is vagy.

A gyerekek szeretetnyelvei nem bonyolultak: Ha gondoskodsz a gyermekedről, ő is szeretni fog téged. Azonnal elkezdheted a bizalomépítést már a születésekor, ha reagálsz a sírásukra, és kielégíted az igényeiket. Ha a babád bízik benned, akkor azt is el fogja hinni, hogy a világ egy biztonságos hely. Ez a biztonságos kötődés, mely egy kritikus pontja a csecsemők egészséges érzelmi fejlődéshez.

7 jel, hogy a babád szeret téged

Mélyen a szemedbe néz: Mindannyian hallottuk már, hogy bámulni udvariatlan dolog, de amikor a babák bámulnak, az egyszerűen fantasztikus élmény. Az újszülöttek imádják arcokat felfedezni és a tied lesz a kedvencük. 2 hónapos korára a legtöbb baba már tökéletesíti azt a tekintetet, amely egy beprogramozott túlélési ösztön. Arra szolgál, hogy a gondozójától szeretetet és figyelmet kapjanak. Igen, ez ösztönös dolog, de azt is mutatja, hogy a babád szeret téged.

Felismeri az illatod: Ha választaniuk kellene egy tucatnyi illatos rózsa és a te használt pólód közül, kisbabád mindig a pólót választaná. Az anya illata biztonságérzetet ad a babáknak, és ösztönzi a társas kapcsolatokat. Az újszülött számára nincs édesebb illat, mint tiéd.


Mosolyog rád: Az első alkalom, amikor a babád valódi mosollyal ajándékoz meg téged, varázslatos lesz. 

Beszél hozzád: A maga kis kezdeti nyöszörgéseit már az első hónapokban elkezdi gyakorolni. 4 hónapos korára pedig már feléd fordítja a fejét, ha beszélsz hozzá és a kis cuki hangocskáival válaszol neked.

A közeledben akar lenni: Ahogy a babák egyre tudatosabbá válnak a körülöttük lévő világról, felismeri, hogy mikor ki van a közelében. 

Az érdekli, ami téged is: Legyen szó a vacsora főzésről vagy mosás beindításáról, ha téged valami lefoglal,  akkor kisbabád is ugyanúgy részese akar lenni. Ezt a viselkedést közös figyelemnek hívják és akár már néhány hónapos korban is megjelenhet, de 9-12 hónapos korban már jóval inkább észrevehető.

Pajzsként használ téged: Ne lepődj meg, ha a babád a mellkasodba bújik, amikor egy új személy jelenik meg a színen. Az "idegen félelem" normális fázis és hogy hozzád fordul védelemért, azt jelenti, hogy a babád szeret téged és bízik benned, hogy biztonságban tartod őket.

 

Te is megfigyelted már ezeket a jelenségeket? Mind a 7-et? Vagy csak néhányat? Mond el nálatok hogy történt! Írj nekünk!

Megjegyzések