BOLDOG MAMA = BOLDOG BABA? - Közhely, vagy Valóban Így Van?



Ezt a kifejezést talán már mindannyian hallottátok, de te mit gondolsz a fenti állításról? Valószínűleg Te is megfigyelted már, hogy amikor jól érzed magad, akkor könnyebb odafigyelni a kisbabádra. Én magam is anya vagyok és egyetértek azzal, hogy boldogságunk és jólétünk hatással van kisbabánkra. Ezt sokszor látom kisfiamon is.  De mi a helyzet akkor, ha az anyaság nehézségeivel szembesülünk és nehéz néha boldognak lenni, vagy csak fáradtak vagyunk kifejezni azt?

Először is, tudnunk kell, hogy az anyaság tele van kihívásokkal és nehézségekkel. Nagy valószínűséggel minden anyukánál eljön a pillanat, amikor kimerültség és fáradtság felülkerekedik. De ez teljesen normális és természetes!

A legfontosabb hogy tudjuk, nem kell tökéletesnek lennünk. Mindannyian hibázunk. A lényeg, hogy ne okold magad! Az anyaság örömet, boldogságot és szeretetet ad, de ugyanakkor fáradságot, stresszt és kétségeket is hozhat.

Ilyenkor  tanácsos körülvenni magad olyan emberekkel, akikkel megoszthatod az érzéseid, akik megértik és segítik feldolgozni azt, amin épp keresztül mész. Lehet ez egy barátnő, rokon, vagy akár szakember is.

Ezenkívül ne felejtsd el, hogy fontos időt szánnod magadra, a pihenésedre, a feltöltődésedre. Ez lehet akár valamilyen sport, egy kedvenc könyv elolvasása, vagy zenehallgatás. Ez teljesen rád van bízva, a lényeg, hogy törődj magaddal! Ne gondold, hogy ez önzőség! Az anyaság nem arról
szól, hogy folyamatosan áldozatot hozzunk, hanem arról, hogy találjunk egyensúlyt a saját igényeink és a babánk igényei között. Az önmagunkkal való törődés segít abban, hogy feltöltődjünk, és jobban érezzük magunkat, ami végül a babánk számára is jót tesz. A babánk boldogsága szintén a mi boldogságunkat is megalapozza. Ha a babánk boldog, akkor mi is boldogabbak leszünk, és ha mi boldogok vagyunk, akkor a babánk is boldogabb lesz. Így jön létre a körforgás.

A boldogság nem egy állapot, hanem egy folyamat. Lesznek jó napjaink és kevésbé jó napjaink, de ha támogatók vannak mellettünk és időt szánunk magunkra, akkor képesek leszünk kezelni a nehézségeket és élvezni az örömöket is.

Szóval ne hagyd, hogy ezek a nehézségek lelombozzanak! Tudjuk, hogy nehéz, de megéri, és emlékezz a körforgásra!



Megjegyzések