Mikortól Lát Jól Kisbabám?

A kicsik már a születés pillanatában kinyitják szemüket, bár eleinte még kicsit homályos a látásuk. Érdekes módon a baba már méhen belül is lát - a szemeik a terhesség 27. hetében nyílnak meg, és még a pocakban a kicsi képes nagyobb tárgyakra fókuszálni és felismerni a piros színt.

Az újszülöttek ugyan nem látnak tisztán, de fényt, arcokat, nagy formákat és mozgást már érzékelnek. Érdekesség, hogy a kisbaba szeme fizikailag képes a jó látásra már a születéskor, csak az agya még nem kész az összes vizuális információ feldolgozására. A babád látása az első év során hatalmas fejlődésen megy keresztül, és körülbelül 8 hónapos korukra már elég tisztán látnak.

Amikor kisbabád eléri a 3-4 hónapos kort, már megkülönböztetheti a színeket és kisebb tárgyakra is tud fókuszálni. 4 hónapos korára kezd kialakulni a térérzékelés. A babád egyre ügyesebben észreveszi a kisebb tárgyakat és követi a szemével a mozgó dolgokat.

Ha a pici nem figyeli a mozgó tárgyakat, vagy úgy tűnik, hogy problémái vannak az egyik vagy mindkét szemével, nem tudja mozgatni 4 hónapos korára, érdemes beszélned az orvosával. A rendszeres gyermekorvosi ellenőrzések során alapvető látásellenőrzés történik.

Meddig látnak az újszülöttek?
Az újszülöttek körülbelül csak15-25 centiméter távolságra látnak - éppen elég ahhoz, hogy tisztán lássák azt a személyt, aki őket a kezükben tartja. Szerencsére az arcod a babád számára ebben az időszakban a legérdekesebb dolog, ezért sokszor nézzetek szemtől szembe. Imádni fogja :)

Milyen messzire látnak a 1 hónapos babák?
Kisbabád most már körülbelül 20-30 centiméterre lát. Bár a szemeik még mindig véletlenszerűen kóborolhatnak, sőt, néha keresztezhetik egymást, a babád képes lesz a szemeit összehangolni, így mindkét szemével követni egy mozgó tárgyat. Egy rágóka, amit az arcuk elé teszel, gyakran leköti a figyelmüket, vagy nézhettek farkasszemet is, hogy fenntartsd a szemkontaktust is, amikor nagyon közel hajolsz az arcukhoz, és lassan oldalra mozgatod a fejed.

Milyen messzire látnak a 2 hónapos babák?
A 2 hónapos babád már embereket és tárgyakat is lát, akár 45 centiméter távolságból is. Előfordulhat, hogy követni tudják a mozgásodat, ha közel vagy hozzájuk. A színkülönbségek is egyre tisztábban kivehetők a babád számára, és elkezdenek megkülönböztetni olyan árnyalatokat, mint a piros és a sárga.

Milyen messzire látnak a 3 hónapos babák?
A babád most már képes felismerni a számára ismerős embereket és tárgyakat nagyobb távolságból is, vagy akár egy egész szobányira is. Emellett egyre jobban meg tudják különböztetni a színeket. Ennek eredményeként a babád valószínűleg előnyben részesíti a világos alapszíneket, valamint a részletesebb és bonyolultabb mintákat. Hagyd, hogy nézze az élénk vagy kontrasztos képeket, fotókat, könyveket és játékokat. 3 hónapos korukban még nem tudják megkülönböztetni a nagyon hasonló színeket vagy a pasztelleket. Ezenkívül a babád térérzékelése még nem teljesen kialakult.

Miként fejlesztheted kisbabád látását? - Hoztunk néhány tippet:

Kontrasztos játszószőnyeg

Kontraszt labda csörgővel

Kontraszt akasztós játék klipsszel

Kontrasztos sípoló súlyzó tükörrel

Kontrasztos fejlesztő könyv

Érzékszervi kontrasztos lógó tükör

Ne feledd, minden baba más és más és saját ütemében fejlődik. Figyeld a reakcióikat, és alkalmazkodj hozzájuk. Az interaktív és szórakoztató tevékenységek nemcsak a látásukat fejlesztik, hanem közelebb hoznak téged és a kisbabádat is egymáshoz.



Megjegyzések