Hogyan Büfiztesd Meg Kisbabád?

Hogyan és meddig lenne célszerű a babát büfiztetni?

Az első gyermeknél néha egyáltalán nem könnyű eldönteni, hogyan érdemes a látszólag egyszerű tevékenységet, mint a büfiztetés, végrehajtani. Ebben a cikkben néhány hasznos tippet osztunk meg veletek.

A büfiztetés során a szülők számos különböző módszerrel próbálkoznak, miközben minden kisbaba más és más. A gyakorlatban kiderül, hogy minél jobban megszokjátok egymást, annál könnyebb lesz eldönteni, melyik technika a megfelelő a saját gyermeketek számára.

De miért is van szükség a büfiztetésre?

A csecsemő sokszor nyel levegőt a táplálékával együtt, függetlenül attól, hogy szoptatod vagy cumisüvegből eteted. Az így kialakult légbuborékok kényelmetlenséget okozhatnak a baba számára, és a hasfalra nyomva görcsös érzést eredményezhetnek. Emiatt a baba nyűgös lehet, nem tud pihenni, testét megfeszíti, és tekereg. A hasfájós és érzékenyebb babáknál különösen fontos a türelmes büfiztetés.

Milyen testhelyzetet válassz a büfiztetéshez?

  1. Vállon büfiztetés:
    Ez a leggyakoribb testhelyzet, ahol a babát függőlegesen tartva a vállunkra fektetjük. A baba pocakja a mellkasunkon fekszik, feje pedig a vállunkon nyugszik. A tiszta textilpelus használata ajánlott a babahányás megelőzése érdekében.

  2. Büfiztetés szemből, függőleges helyzetben:
    Ez a módszer bababarát, mivel a baba arccal felénk néz, és így könnyen tarthatunk vele kapcsolatot. A baba hónaljánál fogva támogathatjuk, miközben stabilan tartjuk magunk előtt.

  3. Hasra fektetve a karon vagy a lábon:
    Sok babának tetszik az a pozíció, amikor hasra fektetve az alkarunkra tesszük, és óvatosan ringatjuk. Ezt a verziót kipróbálhatjuk a combunkra fektetve is, miközben körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a hátát.

  4. Ültetve, körkörös mozdulattal:
    Ebben a pozícióban a baba oldalirányban ül a combunkon. Támogathatjuk az arcát, és körkörös mozdulatokkal enyhíthetjük a levegő eltávolítását.

Mennyi ideig tartson a büfiztetés? Mennyi idős korig kell büfiztetni a babát?

A babát érdemes legalább 10-15 percig büfiztetni az étkezés után. Ha a baba mohón eszik és láthatóan sok levegőt nyel, érdemes szünetet tartani az étkezés közben is, és kiadós büfiztetést követően folytatni az etetést.

Sokan felteszik a kérdést: meddig kell büfiztetni a babát? Amikor a baba elkezd aktívabban mozogni, például kúszni vagy mászni, már nem szükséges ragaszkodni a büfiztetéshez.

Megjegyzések