Miért Szorítják Ökölbe a Kezüket a Kisbabák?

Az ökölbe szorított kéz csak egyike azoknak a csecsemőreflexeknek, amelyekkel az újszülötteknél az első hetek során találkozhatsz. Az ökölbe szorítás egy teljesen normális csecsemőreakció, egyike azoknak a mozdulatoknak, amelyek hozzájárulnak kisbabád finommotoros készségeinek kifejlődéséhez.

Milyen viselkedési jeleket várhatok az újszülöttektől?
Amint a babád alkalmazkodik az új környezetéhez a születése után, meglepődhetsz (sőt akár meg is ijedhetsz picit) attól, hogy hogyan reagál kisbabád a látványokra, hangokra és érintésekre. Azonban ne felejtsd el, hogy a babád hatalmas változáson megy keresztül korábbi, sötét és kényelmes anyaméhen való tartózkodása óta, ezért érkezésükkel sokféle fizikai reakció jár.

Az egyik reflex, amit észlelni fogsz, az ökölbe szorított kéz. Ezt az ősi mozdulatot azonosítják fogó reflexként is. Te is kipróbálhatod, hogy működik, ha finoman végighúzod az ujjad kisbabád nyitott tenyerén. Válaszként azonnal látni fogod, amint a kis keze ökölbe szorul. Ez a természetes hajlam az egyike azoknak a önkéntelen mozdulatoknak, amelyeket a kisbabák számtalan ismétlődő cselekvés közül végeznek el.

Más vele született reflexek közé tartoznak:

  • Szopó-kereső reflex: az elsődleges primitív reflexek közé tartozik, amelyekkel rögtön születés után találkozol. Ennek a reflexnek a hatását a baba születése utáni órákban lehet a legerősebben észlelni. Ezért kiemelten fontos, hogy az újszülött minél hamarabb mellre kerüljön. A szoptatás során a szopó-kereső reflexnek ösztönösen működő szerepe van. Amint a baba szájához vagy a szája környékéhez érsz, a csecsemő rögtön odafordítja a fejét, kinyitja a száját, és szopó mozdulatokat kezd végezni.
  • Moro-reflex: Ezt a startolási reflexet is hívják, és a születéskor jelenik meg. Amikor a babát hirtelen meglepi egy erős fény, hangos zaj vagy akár esés érzése, akkor a reflex következtében a karjaikkal hirtelen mozdulnak.
  • Nyaki reflex: Ez a reflex kissé viccesnek tűnik, mintha a csecsemőd azt mondaná: "en garde!" Ezzel a születéskor fellépő "kardozó" testhelyzettel a babád feje az egyik oldalra fordul, majd ugyanezen oldali karja kiegyenesedik, míg a másik kar behajlik, mintha karddal vívna.

De miért is szorítja ökölbe a kezét kisbabám?
Az ökölbe szorított kéz egy neurológiai reakció, ami akkor fordul elő, amikor a csecsemő idegrendszere folyamatos fejlődésen megy keresztül. A szorosan összeszorított öklök, valamint a hajlított könyökök, karok és lábak az anyaméhben megszokott tartáshoz hasonlóan azért alakulnak ki, mert a magzat szorosan összegömbölyödve volt. Az éhes babák is hajlamosak az ökölbe szorításra, és ha a babád hasfájós, akkor is megfigyelheted ugyanezt a mozdulatot.

Hogyan segíthetek a babámnak ellazítani az ökölben szorított kezeit?
Általában nincs szükség arra, hogy a babád lazítsa az ökölben szorított kezét, mert ez a reflex természetesen elmúlik az 5-12 hónapos kor körül. Ha kisbabád stresszel vagy hasfájással küszködik, akkor az ökölbe szorított kezeit fogod látni. Ilyenkor próbáld meg megnyugtatni akár pelenkázással, énekléssel és suttogással. És természetesen, ha éppen etetési idő van, tedd mellre vagy kínálj neki tápszert. Amint elkezded, látni fogod, hogy a kezeik kinyílnak és ellazulnak.

Kipróbálhatod a fogó reflexet, ha az ujjadat a babád tenyerébe teszed, és figyeled, ahogy összeszorul (csodálkozni fogsz, mennyire erős a fogása!). Hasonló mozgást tapasztalhatsz a csecsemő lábainál is (ezt plantar kaparási reflexnek nevezik). Simogasd meg a talpat, és figyeld, ahogy a kis ujjak magukba húzódnak.

Szükséges-e aggódnom, ha a babám kezeit ökölbe szorítja?
Teljesen normális időről időre aggódni a babád fejlődése miatt, vagy összehasonlítani a fejlődésüket a családban és barátok körében lévő más babákkal. Azonban ne feledd, hogy a babád szokásos gyermekorvosánál minden rendszeres egészségügyi ellenőrzésén a szakember ellenőrzi az összes reflexet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mindegyik megfelelően reagál a különböző ingerlési típusokra.

De ha Te vagy a kisbabád orvosa észreveszi, hogy egy adott reflex, például az ökölbe szorított kezek, hosszabb ideig tart, mint a normális, az jelezheti a babád idegrendszerével kapcsolatos problémát. Mindig megkérdezheted a gyermekorvosodat a reflexekről és a babád fejlődéséről, ha bármi aggasztana téged.

Megjegyzések