Mit Csinálj, Ha Sír a Babád Mikor Leteszed?

A legtöbb szülő biztosan egyetért abban, hogy a baba ölelgetése a legnagyszerűbb dolog, de azért mégis akadnak olyan pillanatok, amikor nem tudsz mit csinálni, kicsit le kell tenned őt - bármennyire is nem szeretnéd :) Bosszantó és kimerítő lehet hallani, ahogy kisbabád tiltakozó sírással reagál azokban a pillanatokban, amikor mindkét kezedre szükséged van, de ebben a cikkben hoztunk néhány tippet Neked.

Azt is biztos tapasztaltad már, hogy amikor kisbabád mélyen alszik a karodban és éppen letennéd az ágyába, kinyitja kis szemét és máris nyöszörögni kezd. Vagy amikor sírásba kezd, ha épp a játszószőnyegre szeretnéd tenni, hogy egy picit magaddal is foglalkozz.

Számos oka lehet annak, hogy a babák akkor érzik magukat a legelégedettebbnek, amikor ölben vannak, és egyből sírnak, amikor leteszik őket, beleértve a szeparációs szorongást, kényelmetlenséget vagy az új környezethez való alkalmazkodást. Íme néhány tipp, hogy hogyan nyugtathatod meg kisbabád ezekben a helyzetekben.

Miért sír az újszülött, amikor leteszem?

Az újszülött babák általában az alábbi okok miatt sírnak:

Közvetlen közeledben akarnak lenni
Nem titok, hogy az újszülött babák nagyon sok figyelmet igényelnek, ideértve a testi közelséget is. Az újszülöttek hozzászoktak a méhed biztonságos kényelméhez és a szívverésed nyugtató hangjához, így természetes, hogy a karodban érzik magukat biztonságban. A közeli kapcsolat emellett biológiai szükségletüket is kielégíti, hogy biztonságos kötelékeket alakítsanak ki szülőikkel, ami fontos a társas- és érzelmi készségek fejlesztéséhez.

Összerándulnak
A Moro-reflex, amit "átkaroló reflexnek" is neveznek, arra készteti a babákat, hogy kitárják karjaikat és lábukat. Ez a reflex gyakran felébreszti az alvó babákat, és néhány babát meg is ijeszthet, ami síráshoz vezethet. Kb. 2 hónapos korukra általában már elmúlik.

Nehezen alszanak vissza
Az újszülöttek gyakran ébrednek fel éjszaka. Ez teljesen normális. Mivel gyomruk még kicsi, legtöbbször éhesek is lesznek. Az etetés után elképzelhető, hogy nehezen alszanak vissza, és akár kényelmetlenül is érezhetik magukat. Ezek a rövid éjszakai ébrenlétek később javulnak, általában ahogy a baba nő.

Érzelmi okok
Az újszülötteknek is lehetnek érzelmi okai a sírásnak. Lehet, hogy érzékenyek a környezetükben bekövetkező a hangulatváltozásokra és arra reagálnak. Például, ha a szülőként feszült, vagy ideges vagy, akkor a baba is feszült és ideges lesz. Az érzelmi kapcsolat rendkívül fontos a baba és a szülők között, és az érzelmi kötődés fejlesztése segíthet a baba nyugtatásában.

Egyéb okok
Vannak olyan fizikai és környezeti tényezők, amelyek a babákat sírásra késztethetik, például az éhség, az álmosság, a pelenka csere szükségessége vagy egy kényelmetlen testhelyzet. A baba általában azért sír, mert valamire szüksége van, és mint szülő, meg kell találnod az okot, hogy mi a sírás forrása.

Miért sír az idősebb baba, vagy sikít, amikor leteszed?
Az idősebb babák is ellenkezhetnek - itt van néhány ok:

Szeparációs szorongás
Az idősebb babák esetében is gyakori a szeparációs szorongás, ami általában 8-9 hónapos koruk körül kezdődik. Ebben a korban a babák már kialakították a kötődést a gondozóikkal, és megértik az tárgyak tartósságát - azaz azt az elképzelést, hogy a dolgok és az emberek továbbra is léteznek, ha nincsenek a látóterünkben.
A szeparációs szorongás a gyermek fejlődésének normális része, és azt mutatja, hogy biztonságos köteléket alakítottatok ki a babátokkal. Azonban ez néha nyomasztó lehet. Segíthetsz a szeparációs szorongás enyhítésében rövid "gyakorló" szétválásokkal. Tedd le a babát egy biztonságos helyre, és mondd el neki, hogy hamarosan visszajössz, majd hagyd el a látóterüket néhány másodpercre. Folyamatosan gyakoroljátok és egyre inkább hosszabbítsd meg a távol töltött időt. Lassan a baba megtanulja, hogy nincs akkor sem baj, amíg nem vagy jelen, hisze mindig visszajössz.

Nem tudnak megnyugodni
Sok babának az tetszik, ha a karodban ringatod. Néhány baba könnyen letehető a saját alvóhelyére, míg mások akkor ébrednek fel, amikor leteszed őket, és nehezen tudnak visszaaludni. Ez egy olyan készség, amit idővel megtanulnak, és néhány babának természetesebben jön, mint másoknak. A jó hír az, hogy segíthetsz nekik az önnyugtatás megtanulásában azzal, hogy meghatározol egy következetes lefekvési rutint, és olyan állapotban teszed le a babát, amikor már álmos, de még ébren van.

Hogyan lehet megállítani a csecsemő sírását, amikor letesszük?
Van néhány módja annak, hogyan segíthetsz a picinek, hogy kényelmesebben érezze magát, és ne sírjon, amikor leteszed:

Pólyázd be. Sok újszülött megnyugszik a pólyázástól, ami azt jelenti, hogy szorosan bebugyolálod a babát egy vékony takaróba. A pólya szoros illeszkedése emlékezteti a babát az anyaméh kényelmére. Emellett csökkenti annak esélyét, hogy a Moro-reflex felébressze a babát.

Hordozd a babát. A baba hordozása segít utánozni az anyaméhben való tartózkodás élményét. Sok baba szereti, ha közel vannak hozzád a hordozóban, és a mozgásod akár el is altathatja őket. Emellett a babád hordozása lehetőséget ad neked is, hogy használhasd a kezeidet (például enni készíthetsz magadnak).

Hintáztasd. Ha a babád sír, amikor leteszed őt egy játék szőnyegre, próbálj ki inkább egy hintát. Sok babának tetszik ezeknek az eszközöknek a hátra-haladó mozgása, és ezek használatával te is kaphatsz egy jól megérdemelt szünetet. Arról nem is beszélve, hogy nagyon jó hatással van a baba fejlesztésére a hinta.

Kérj segítséget. Egy újszülött ölelése az egyik legjobb része a szülőségnek, de vannak olyan pillanatok, amikor le kell tenned a babát, és gondoskodnod kell magadról is. Fordulj barátokhoz és családtagokhoz, és hagyd, hogy ők is gondoskodjanak a babádról, míg te egy kicsit pihensz vagy akár magadra koncentrálsz.

Próbálj ki alvástréninget az idősebb babák számára. Kb. 6 hónapos koruktól kezdve a legtöbb baba fejlettségi szinten már képes önállóan elaludni és önmagában aludni. Segíthetsz nekik az önnyugtatási készségek megtanításában egy olyan alvástréning módszerrel, amely segít a babának megtanulni egyedül elaludni. Különböző módszerek közül választhatsz, és a legmegfelelőbb számodra attól függ, ami kisbabád szokásaihoz és a tiédhez is alkalmazkodik.

Megjegyzések