Miért Alszik Olyan Sokat az Újszülött Baba?

Az újszülötteknek sok alvásra van szükségük – körülbelül 14-18 órát alszanak a nap 24 órájából. Abszolút normális, hogy az első hetekben gyakorlatilag csak alszik és csak annyi ideig ébred fel, hogy egyen, majd újra visszaalszik. A gyors növekedésben és fejlődésben a pihenés kritikus szerepet játszik. De ha picit is aggódsz, hogy ez talán mégis túl sok, ne félj felvenni a kapcsolatot a védőnőddel, gyermekorvosoddal.

Az alvás az új szülőség egyik legrejtélyesebb témája lehet. Ahogy sokan átéljük a fárasztó éjszakákon és zombi-szerű napokon keresztül, a babák egyszerűen nem úgy alszanak , mint a felnőttek – különösen újszülöttként. Íme, miért.

De mégis mennyi alvásra van szüksége az újszülöttnek?
Az első hetekben kisbabád úgy gyűjti alvási órákat, mint egy egyetemista a téli szüneten. De itt a lényeg: A legtöbb újszülött nem tud aludni, több mint két-három órán keresztül az életük első pár hónapjában.
Az újszülöttek általában napi 14-18 órát alszanak az első hetekben, és egy hónapos korukra körülbelül 12-16 órát. (Mivel minden baba egyedi, van, aki kicsit kevesebbet vagy éppen többet alszik az átlagnál.)

Mivel a gyomruk olyan kicsi, az újszülöttek általában minden két-három órában felébrednek, hogy egyenek. Így bármennyire sokat is alszanak, az nem egyetlen hosszú szakaszban történik.

Ráadásul a kisbabák cirkadián ritmusa még nincs beállva, így ők összekeverik a nappalt az éjszakával. Ezek a kis éjszakai baglyok hosszabb szakaszokban alszanak nappal, a rövidebb időszakokban pedig éjszaka.

Miért alszik annyit az újszülött?
Kezdetben úgy tűnhet, mintha a kisbabád csak aludna és enne, és életük első pár hetében nem is várható más. De az összes szunyókálás nemcsak remek ölelgetéseket tesz lehetővé; a babád agya is keményen dolgozik alvás közben.
Az újszülöttek hihetetlenül gyorsan nőnek az életük első évében. Kb. 1 éves korukra a babád valószínűleg megháromszorozza születési súlyát. Az első évben a kisdeded meg fog tanulni fordulni, felülni, mászni, állni, szilárd ételeket enni, megtanulni a társadalmi készségeket, és talán még járni és szavakat mondani. Az alvás fontos szerepet játszik ebben a fizikai és szellemi fejlődésben.

Az alvás segíti a tanulást. A babád folyamatosan felvesz majd új információkat környezetéből. Az újszülött alvásnak szerepe van a memória konszolidációjában, az érzékszervi feldolgozásban, és abban, hogy a babák felkészüljenek arra, hogy új módon fedezzék fel környezetüket.

Röviden, az újszülöttek azért alszanak olyan sokat, mert közben folyamatosan tanulnak és fejlődnek. Ez pihenés pedig elősegíti a növekedésüket.

Lehet-e túl sokat aludni a babának?
Az újszülötteknél normális, hogy szinte állandóan alszanak, csak épp annyi ideig ébrednek fel, hogy egyenek, mielőtt újra elbóbiskolnának. Körülbelül 1 hónapos koruktól kezdve előfordulhat, hogy a picurka több időt tölt ébren, csendben szemlélve a körülötte lévő világot.

Lehetnek olyan időszakok is, amikor azt veszed észre, hogy a kisbabád többet alszik, mint általában. Ennek több oka is lehet, beleértve:
Enyhe betegség, például megfázás. A babáknak pihenniük kell a gyógyuláshoz, éppúgy, mint a felnőtteknek.
Növekedési ugrás. Az első év során a babák hihetetlenül gyorsan nőnek. Ezek a növekedési ugrások több pihenést igényelnek, hogy támogassák a test változásait.
Friss oltás. Az oltások után a baba lehet, hogy többet alszik, mivel a teste dolgozik az immunitás kialakításán.
Sárgaság. A sárgaság gyakori az újszülötteknél, különösen azoknál, akik 38 héten előtt születtek.

Az időszakosan megnövekedett alvás teljesen normális, és általában nem kell aggódnod miatta. Ha azonban az újszülött hosszabb alvási periódusokkal lázzal vagy légzési nehézségekkel jár, például gyors légzés vagy nyögés légzés közben, azonnal hívd fel a gyermekorvosodat. Ugyancsak érdemes felhívni az orvost, ha a baba nem ébred fel rendszeresen enni. Ezek súlyosabb egészségügyi problémákra utalhatnak.

Megjegyzések